×

Je hebt in december de meest fantastische plannen gemaakt voor het nieuwe jaar. Prachtige voornemens, ambitieuze doelstellingen en notitieboekjes vol gekrabbeld met mooie ideeën en haalbare planningen. Toch? Goed bezig! Maar ga je het ook vol houden? of weet je eigenlijk nu al dat je jezelf gewoon keihard in de maling aan het nemen bent? ?

Ik ga je de komende weken voorzien van gerichte strategieën, concrete tips en handige actieplannen! Vandaag deel 1: de grootste valkuilen van goede voornemens. En waarom het helemaal niet nodig is om ál jouw slechte eigenschappen overboord te gooien. Spoiler alert: je moet jezelf ook de ruimte gunnen om jammerlijk te falen…?

Vol goede moed

Jarenlang was het bij mij iedere januari vaste prik: een paar weken mooi weer spelen, vol enthousiasme het nieuwe jaar in en dan altijd maar weer vervallen in oude gewoontes en zinloze patronen. Als je ook maar een fractie van de valkuilen tegenkomt waar ik tot een paar jaar geleden na elke Oud en Nieuw weer opnieuw in lazerde, dan is het nog vóór Blue Monday gedaan met al die mooie plannen van je. Mark my words! Precies die vicieuze cirkel heeft mij in de loop der jaren ontzettend veel misère en frustratie opgeleverd. Als een dolle hond rende ik steeds maar weer achter mijn eigen staart aan. Al mijn zinloze gewoontes droegen er uiteindelijk aan bij dat ik als twintiger met een burn-out thuis kwam te zitten en als dertiger in een diepe depressie belandde: tel uit je winst…Gelukkig heb ik mezelf uiteindelijk in het gareel gekregen en mijn dromen en doelen de afgelopen jaren wél kunnen bereiken.

De Wijsheid niet in pacht

Mocht je denken: daar gaat er weer één vanuit zijn ivoren toren uit de hoogte naar beneden tetteren; no worries! Je hoeft niet bang te zijn dat ik als zo’n zelfbenoemde business-coach / guru ga vertellen hoe de wereld in elkaar zit. 
Om misverstanden te voorkomen: mijn hierboven omschreven valkuilen mondden meermaals uit in een ware loopgravenoorlog die ik met mezelf uit heb moeten vechten. Dus ik ga hier niet verkondigen dat ik de wijsheid in pacht heb – integendeel zelfs. Zou ook wel een beetje misplaatst zijn hè, met al die mentale ellende van mij, de afgelopen jaren.  Echt, de kans is groot dat ik in de 33 lentes dat ik nu op deze planeet rondloop meer fouten heb gemaakt dan jij. Maar ik heb wél ontzettend veel geleerd door twee keer frontaal op m’n bek te gaan. Over het leven,  de balans tussen werk en privé, het ondernemerschap en last but not least: over mezelf. Mijn sterktes, zwaktes en vooral ook: mijn eigenaardigheden. Ik zou zeggen: maak dankbaar gebruik van al dat leergeld dat ik betaald heb en loop niet tegen dezelfde muren op als ik jarenlang deed.

Valse Start

Ok, ter zake. De eerste (en misschien wel de allerdiepste) valkuil zal iedereen bekend voorkomen: een onvervalste valse start. Óf je bent al meteen de mist in gegaan op die deprimerende 1 januari, met die nagalmende kater van je. Óf de klad komt er de dagen – of weken – daarna net als ieder jaar weer lekker in. De verleiding is hoe dan ook groot om in dat geval te denken: Fuck it, niet gelukt: gewoon weer lekker verder met aanmodderen! Precies waar je gebleven was dus, met die volgevreten kerst-mentaliteit…Kortom; de kans is groot dat die slechte gewoontes die er in de loop der jaren zijn ingesleten binnen een mum van tijd de kop op steken.  Binnen een mum van tijd laat je al je die mooie plannen varen. Herkenbaar? Daar ga je, met je goeie gedrag!

Gun jezelf een uitglijder

Eén van mijn slechtste eigenschappen is m’n alles-of-niets mentaliteit: ik heb écht de neiging om mijn voornemens over boord te kieperen zodra ik er ook maar een paar dagen vanaf wijk.  Wat mij ontzettend geholpen heeft is het simpele besef dat het bijna onvermijdelijk is dat je op enig moment een terugval krijgt. Inderdaad, als een regelrechte junkie dus. Maar hey, alle verandering kost tijd – laat staan het doorbreken van jouw slechte gewoontes. Geef jezelf de ruimte om af en toe heerlijk de mist in te gaan. Zo gun ik mezelf eens per week een ‘Joker’: ik probeer al mijn fouten dan maar gewoon in één dag(deel) te proppen. Ga je dan een keer voor gaas, dan boeit het verder niet zoveel. Heb schijt aan die ene dag, maar níét aan de weg die je bent ingeslagen. Je doorbreekt weliswaar je streak – die ik sowieso bullshit vind want geen mens blijft zonder uitglijder voorwaarts gaan – maar de dag erna pak je de draad gewoon weer op. Want ja, dat moet je dan natuurlijk wél met jezelf afspreken. Maar als jij dagen, weken, maanden of misschien wel jarenlang een slechte versie van jezelf bent geweest door de dingen die je deed maar eigenlijk niet wilde doen, wat maakt die ene dag die niet strookt met jouw nieuwe regime dan nog uit? Je zult zien dat als je op die manier niet te streng bent voor jezelf, het aantal ‘Joker-dagen’ snel af zal nemen. En áls je het ‘zondigen’ beperkt weet te houden tot één dag per week (ok, vooruit, of twee halve) dan ben je uiteindelijk 52 / 365 = 14,25% die aanmodderfakker van weleer. En nu het volle glas: dat betekent dus dat je je in 85,75% van alle dagen wél aan je goede voornemens houdt! Niet verkeerd, toch?

Sebastian Mennes MSc.

Sebastian Mennes (1984) is ondernemer, spreker en schrijver. Hij verkocht zijn bedrijf, investeert nu in veelbelovende startups en financiert ontwikkelingssamenwerking in India. Daarnaast is Sebastian ervaringsdeskundige als het om mentale uitdagingen gaat, aangezien hij als twintiger met een burn-out thuis kwam te zitten en als dertiger in een depressie belandde. Als geen ander is hij zich bewust van de risico’s van onze door technologie gedreven prestatiemaatschappij. Met CutTheCrap.me brengt hij een no-nonsense tegengeluid.

BOEKEN ALS SPREKERBOEKEN ALS SPREKER Masterclass Work-Life BalanceMasterclass Work-Life Balance
Gerelateerd
Your Cart